Το έμβλημα

Το έμβλημα του συλλόγου είναι ο Ταύρος, αρχαίο έμβλημα της Ηπείρου το οποίο απεικονιζόταν σε νόμισμα την εποχή του Κοινού των Ηπειρωτών (232-167 π.Χ.) και σίγουρα αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή.

Για το νόμισμα αυτό, ένα άργυρο δίδραχμο, η συνομοσπονδία χρησιμοποίησε σύμβολα που παραπέμπουν στον ιερό χώρο της Δωδώνης, που εκείνη την εποχή αναδεικνύεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής.

Στη κύρια όψη του νομίσματος, απεικονίζεται το ιερό ζεύγος των Δωδωναίων θεών (η Διώνη και ο Δίας), ενώ στη πίσω όψη του υπάρχει το προαναφερθέν έμβλημα.

Το έμβλημα αυτό αποτελείται από την απεικόνιση ενός ταύρου, ιερό ζώο από τα πανάρχαια χρόνια της Μεγάλης Θέας, αλλά και σύμβολο του Δια. Τον ταύρο περιστοιχίζει ένα στεφάνι βελανιδιάς (το ιερό δέντρο της Δωδώνης), ενώ υπάρχει και η επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ (των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ).

2017-2018

Αργυρό νόμισμα του Κοινού των Ηπειρωτών "ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ"

“Είναι θυρεός ή στρογγυλόν σχήμα, φέρον εντός αυτού όψιν αρχαίου Ηπειρωτικού νομίσματος και συμβόλου ενώσεως και αλληλεγγύης των απανταχού Ηπειρωτών, με απεικόνισιν του ταύρου και τας λέξεις “ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ”. Επικεφαλής της απεικονίσεως είναι η φράσις “‘ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ” περιβάλλεται δε το σύνολον υπό φύλλων Ηπειρωτικής δρυός”

Το έμβλημα μέσα στο χρόνο

Λογότυπο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ομάδος μας, από τη στιγμή της ίδρυσής της το καλοκαίρι του 1966 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι εμφανίσεις της δεν έφεραν το σήμα.

Για πρώτη φορά ο ΠΑΣ Γιάννινα εμφανίστηκε με το σήμα στις φανέλες την περίοδο 1972-73. Το σήμα αυτό εμφανιζόταν στις περισσότερες εμφανίσεις της ομάδος μας ως και στα τέλη εκείνης της δεκαετίας.

Λογότυπο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1981

Η πρώτη αλλαγή έγινε το 1981 όταν η ομάδα μας εμφανίσθηκε με φανέλες που είχαν μια διαφορετική απεικόνιση του σήματος.

Η νέα σχεδίαση συνόδευσε όλες τις επίσημες εμφανίσεις της ομάδος μας από την ημέρα που πρωτοφορέθηκε ως και την αγωνιστική περίοδο 1992-93.

Λογότυπο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1980

Λίγο πιο πριν, το 1980 εμφανίσθηκε και μία άλλη πιο διαφορετική απεικόνιση.
Το συγκεκριμένο όμως σήμα φορέθηκε μόνο σε φόρμες της ομάδος μας, για λίγο καιρό και στη συνέχεια «ξεχάστηκε».

Στις επίσημες εμφανίσεις του ΠΑΣ Γιάννινα το συναντάμε για πρώτη φορά αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα την περίοδο 1993-94.

Όμως από το 1994 ως και το 1997 δεν ξαναφορέθηκε, για να επανέλθει το 1997 και για την επόμενη τριετία. Την περίοδο 2000-01 αντικαταστάθηκε προσωρινά, για να ξανά επιστρέψει στις εμφανίσεις της ομάδος μας το επόμενο καλοκαίρι.
Από τότε έως σήμερα χρησιμοποιείται ανελλιπώς.

Λογότυπο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1994

Την περίοδο 1994-95 συναντάμε μια ακόμη νέα διαφορετική εκδοχή του σήματος. Το σήμα αυτό εμφανίσθηκε μόλις για τέσσερις περιόδους σε φανέλες της ομάδος μας.

Από το 1994 και για μία τριετία η ομάδα μας εμφανιζόταν φέροντας το συγκεκριμένο σήμα όπως και την περίοδο 2000-01.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η συγκεκριμένη απεικόνιση του εμβλήματος είναι και η μοναδική που καταγράφηκε, στην οποία το χρώμα του κάποια στιγμή άλλαξε από το παραδοσιακό μπλε – άσπρο.

Λογότυπο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2006

Το καλοκαίρι του 2006 επιχειρήθηκε να αλλάξει και πάλι το σήμα και μάλιστα προτάθηκαν ριζικές αλλαγές, τόσο όσο αφορά την σχεδίαση όσο και το χρώμα του εμβλήματος. Η αρχική σχεδίαση απεικόνιζε με κίτρινο χρώμα τόσο τον Ταύρο, όσο και τα άλλα στοιχεία του σήματος. Το όλο εγχείρημα συνάντησε την έντονη αντίδραση των φιλάθλων μας και η αλλαγή στο χρώμα τελικά δεν έγινε.

Μάλιστα το σήμα αυτό φαίνεται ότι τελικά πέρασε σε «δεύτερη μοίρα» αφού χρησιμοποιείται ελάχιστα από την ομάδα μας και πότε μέχρι στιγμής δεν εμφανίσθηκε σε καμία από τις επίσημες εμφανίσεις του ΠΑΣ Γιάννινα.