Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, σήμερα 20 Ιουνίου 2019 απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον αξιότιμο κ.Υφυπουργό Πολιτισμού Αθλητισμού κ.Γεώργιο Βασιλειάδη αλλά και προς το Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε., σχετικά με τις διαδικασίες της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Αναμένοντας την επίσημη τοποθέτηση και διευθέτηση του παρακάτω ζητήματος.

Από: Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία «ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966»,

(Π.Ε.Α.Κ.Ι. Ανατολής Ιωαννίνων, τηλέφωνο: 26510 70340,

Fax: 26510 75570)

 

Προς: 1) Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεώργιο Βασιλειάδη

[φαξ 213 1316601, email grafeioyfypourgou@gga.gov.gr]

2) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. – υπ’ όψιν κ. Ιωάννη Δρόσου

[email info@ert.gr]

Ιωάννινα, 20 Ιουνίου 2019

Αξιότιμοι κύριοι

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το περασμένο καλοκαίρι, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της σεζόν 2018 – 2019 και έπειτα από πιέσεις που ασκήσατε ο ίδιος ο πρώτος εξ υμών, με γνώμονα δήθεν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε από την ΕΠΟ και τις Διοργανώτριες των πρωταθλημάτων (ήτοι τη Superleague Ελλάδος και τη Football league) η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη τροπολογία του Αθλητικού Νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή και κυρώθηκε με το Ν. 4612/2019 (ΦΕΚ 77/Α/23.5.2019).

Η εν λόγω αναδιάρθρωση όπως αποφασίστηκε, συνεπάγονταν μεταξύ άλλων τη δημιουργία τριών επαγγελματικών κατηγοριών πρωταθλήματος, ήτοι τη Superleague 1, Superleague 2 και  Football League, τη μείωση του αριθμού των ομάδων της πρώτης τη τάξει κατηγορίας πρωταθλήματος και την υποχρεωτική και αυτοδίκαιη κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων που θα μετέχουν στο πρωτάθλημα Superleague 2 και Football league από τη Διοργανώτρια αρχή αυτών.

Προκειμένου μάλιστα να καμφθούν οι αντιδράσεις που υπήρξαν τότε από τις ομάδες, αναφορικά με τη σκοπιμότητα και τη πραγματική βιωσιμότητα της αναδιοργάνωσης των επαγγελματικών κατηγοριών πρωταθλήματος και προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία, ο πρώτος εξ υμών φροντίσατε ώστε οι επτά «τηλεοπτικά άστεγες» – όπως συνηθίζονταν να καλούνταν -, ομάδες της Α’ εθνικής κατηγορίας πρωταθλήματος (Superleague), να υπογράψουν συμβόλαιο παραχώρησης δικαιωμάτων με την «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόρασης Α.Ε.» (ΕΡΤ), ενώ επίσης εγγυηθήκατε τη χρηματοδότηση των νέων κατηγοριών που θα δημιουργούνταν με την αναδιάρθρωση, μέσω επίσης της κατάρτισης τηλεοπτικών συμβολαίων με την ΕΡΤ.

Κατόπιν τούτων, στις 10 Αυγούστου 2018, καταρτίστηκε ανάμεσα στην ΕΡΤ και τις ως άνω αυτές επτά ομάδες ένα «Προσύμφωνο Διάθεσης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων και άλλων Θεμάτων», με το οποίο πέρα από την αμοιβή που προβλέπονταν για την παραχώρηση των δικαιωμάτων των ομάδων αυτών, η ΕΡΤ δεσμεύτηκε ρητώς ότι κατά την αγωνιστική σεζόν 2019 – 2020 θα καταβάλει σε κάθε μία από τις ΠΑΕ που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της SuperLeague 2 κατηγορίας, το ποσό των 850.000 ευρώ, εφόσον στο σύνολο τους οι ΠΑΕ αυτές παραχωρήσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα τους στην ΕΡΤ, ενώ επιπλέον δεσμεύτηκε ειδικώς, ότι στις ΠΑΕ, οι οποίες είχαν εκχωρήσει κατά τη σεζόν 2018 – 2019 (που έληξε) τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων τους σε άλλο τηλεοπτικό πάροχο, εφόσον υποβιβαστούν στη νέα κατηγορία της Super league 2, θα καταβάλει ως αμοιβή για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους πέραν των 850.000 ευρώ και τη διαφορά που θα προκύπτει μεταξύ της αμοιβής αυτής που θα ελάμβανε από τον άλλο τηλεοπτικό πάροχο και των 850.000 ευρώ και έως 1.500.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Ομοίως, δεσμεύτηκε και ότι θα καταβάλει και το ποσό των 1.500.000 ευρώ στην ομάδα που θα ανέλθει στην SuperLeague 1. Αναφέρθηκε τέλος στο ενλόγω Προσύμφωνο, ότι οι οριστικές συμβάσεις για τη σεζόν 2019 – 2020 θα τεθούν σε ισχύ εφόσον ακριβώς το πρωτάθλημα διασπαστεί σε δύο κατηγορίες και δη στην κατηγορία SuperLeague 1, όπου θα συμμετέχουν 14 ομάδες και στη SuperLeague 2, όπου θα μετέχουν 12 ομάδες.

Είναι γεγονός ότι και μετά την κατάρτιση του ως άνω Προσυμφώνου και πριν από την ψήφιση στη Βουλή της ως άνω τροπολογίας, συνεχίστηκαν να υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά και πιέσεις από διάφορες πλευρές, ώστε η πολύκροτη αυτή αναδιάρθρωση να ισχύσει τουλάχιστον από την αγωνιστική σεζόν του 2020 – 2021, ως αυτό κατά την δική μας τουλάχιστον θέση, υπαγόρευαν και οι Κανονισμοί ποδοσφαίρου, ωστόσο οι όποιες αυτές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες δεν εισακούστηκαν από τον πρώτο εξ υμών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στις 8/4/2019, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε εσάς και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, δηλώσατε ρητώς και κατηγορηματικώς μεταξύ άλλων ότι στην περίπτωση που δεν γίνει η αναδιάρθρωση, τότε δεν μπορείτε να εγγυηθείτε και τα τηλεοπτικά συμβόλαια με την ΕΡΤ. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα καταγράφηκαν στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, αναφέρατε συγκεκριμένα ότι: «Προχωράμε την αναδιάρθρωση όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί…. Οι συμφωνίες θα τηρηθούν από όλες τις πλευρές. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση γι’ αυτό. Από την πλευρά μας δεν άλλαξε ποτέ, τίποτα.».

Ωστόσο, το «μεγαλεπήβολο» σχέδιο του πρώτου εξ υμών για την αναδιάρθρωση των ελληνικών κατηγοριών πρωταθλήματος, εγκρίθηκε από την ΕΠΟ και τις Διοργανώτριες των πρωταθλημάτων – έστω και ως ένα βαθμό εκβιαστικά, καθόσον τότε ευθέως διαμηνύσατε ότι αν δεν αποφασίζονταν η αναδιάρθρωση, δεν θα προχωρούσε και η τηλεοπτική χρηματοδότηση των λεγόμενων κατά τα ως άνω «άστεγων» τηλεοπτικά ΠΑΕ – και γενικά όλοι οι όροι που αναφέρονταν στο ως άνω προσύμφωνο για την υπογραφή των συμβολαίων παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχουν πληρωθεί, αλλά παρά ταύτα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ και δη ο Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, αρνείται να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις, μεταθέτοντας αδικαιολογήτως την ανάληψη της υποχρέωσης αυτής για μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, θέτοντας τοιουτοτρόπως σε κίνδυνο τελικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο πρώτος δε εξ υμών, παρά τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις σας το περασμένο καλοκαίρι αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με πρόφαση ακριβώς τη βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και παρά την «αναστάτωση» που με δική σας πρωτοβουλία και σχέδιο επήλθε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και είχε ως αποτέλεσμα την αυξομείωση των ομάδων της πρώτης εθνικής κατηγορίας και ως εκ τούτου τον υποβιβασμό της ομάδας μας (ως καταταχθείσα τρίτη από το τέλος ομάδας στον βαθμολογικό πίνακα), η οποία κατά τη σεζόν 2018 – 2019 είχε συμβόλαιο με έτερο τηλεοπτικό πάροχο, το οποίο θα ίσχυε μέχρι και σήμερα αν δεν είχε επέλθει ο υποβιβασμός, λόγω της αναδιάρθρωσης αυτής, σήμερα αρνείστε να πάρετε θέση επί του θέματος.

Από την άλλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ του προσυμφώνου και να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, βρισκόταν παραδόξως το τελευταίο διάστημα (όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και από την ίδια την εξώδικη απάντηση που έστειλε προ ημερών στην ΠΑΕ Ολυμπιακός) σε συζητήσεις υπογραφής σύμβασης τηλεοπτικών δικαιωμάτων με άλλη μεγάλη ΠΑΕ και αυτό προφανώς συνέβαινε υπό τη συναίνεση του πρώτου εξ υμών.

Επειδή, επομένως πρέπει όλοι να αναλάβετε την ευθύνη σας και να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες σας και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, όπως άλλωστε είχατε δηλώσει πολλές φορές και ο πρώτος εξ υμών.

Επειδή, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι «πρωτοβουλίες» σας αυτές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου και υπό τον βεβιασμένο και ως ένα βαθμό εκβιαστικό τρόπο που ελήφθησαν, επέφεραν και αυτές με τη σειρά τους, αρνητικό αντίκτυπο εις βάρος της Κυβέρνησης, όπως ο αντίκτυπος αυτός αποτυπώθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοίκητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.

Επειδή, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η όποια αποποίηση ευθυνών και απραγία από την πλευρά σας, κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή ενδέχεται σε μεγάλο βαθμό να απογοητεύσει ακόμα περισσότερο τους φιλάθλους των συνολικά εικοσιτεσσέρων (24) ομάδων των νέων κατηγοριών της Super League 2 και Football League, η τύχη και η βιωσιμότητα των οποίων κρίνεται επισφαλής.

Επειδή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον, να τηρηθούν οι ανωτέρω δεσμεύσεις, ως ομάδα που υποβιβάστηκε από την Superleague στη Superleague 2 κατηγορία.

Δια όλους τους λόγους αυτούς και με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας, καλούμε αμφότερους, όπως μεριμνήσετε για την άμεση (και σε κάθε περίπτωση πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές) κατάρτιση των συμβάσεων παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων που θα μετέχουν στη νέα κατηγορία Super League 2 με την ΕΡΤ ΑΕ, όπως  άλλωστε αυτό θα πρέπει να γίνει και με την ομάδα που ανήλθε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία πρωταθλήματος της Superleague 1, γεγονός για το οποίο έχετε ήδη οχληθεί εξ’ όσων γνωρίζουμε από τη διοργανώτρια αυτού.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966

 

Γεώργιος Χριστοβασίλης